Go Back   DisplayLink Forum > DisplayLink Graphics Technology > Mac Software

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 07-05-2022, 12:55 PM   #1
gofasterpls
Junior Member
 
Join Date: Jul 2022
Posts: 1
Default Mac M1 2020 Monterey Unusable

Displaylink used to work great for my 2020 Mac M1.

Lately, it has been obliterating my computer's performance (in Monterey, especially). Anything that requires I/O is extraordinarily slow. And I get the "balloon of death" quite often. Some examples of malfunction below:
- When I text someone in iMessages, there's a 2-3 minutes delay for the sound effect to play.
- When I do ctrl+shift+cmd+4 for screenshotting (or any screen capture), or if I try and do cmd + shift + 5 for video capture, it takes 2-3 minutes for the screenshotting/capping app to load.
- Basic tasks like chrome or opening "books" take a very very long time and often runs into "balloon of death"
- Some video platforms like Coursera/Udemy/Amazon gives me a black screen when I play videos. The playback is going, as I can hear the sound, but the screen is blank. This is only resolved when I unplug my Dell Displaylink dock and just use my main laptop screen.
- Other video platforms like YouTube plays *most* of the time. But some of the times, it just stays "loading" unless I unplug the dock.

Basically, anything with video/screen recording is remarkably slow nowadays (it used to be lightning fast). And basic tasks like navigating various apps is also very slow to the point where it freezes up and is unusable a lot of times.


All of the above goes away when I turn off displaylink / unplug my Dell displaylink dock. This didn't used to happen pre-Monterey.

Not sure if there's a workaround for this extreme slowness?
gofasterpls is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2022, 06:02 PM   #2
biggi78
Junior Member
 
Join Date: Aug 2022
Posts: 1
Default Same performance issue with Mac Mini M1 after 12.5 Monterey upgrade

I am experiencing the same issue after upgrading my Mac Mini M1 to 12.5 Monterey. I am using StarTech USB32HDPRO to connect a third monitor. Before the upgrade I had no performance issues. I am using the latest driver, but checked older ones as well with the same result.

Symptoms:
- MacOS login takes longer
- Screen capture (i.e. control+command+shift+4) takes around 1.5 minutes.
- Camera to turn on takes around 1 minute

If I unplug the StarTech adapter ot just use the toggle in DisplayLink Manager to turn the monitor off, the performance issue immediately disappears.

Any help would be greatly appreciated.
biggi78 is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2022, 07:18 PM   #3
mgwin
Junior Member
 
Join Date: Aug 2022
Posts: 2
Default

I have similar issues. Is it possible to just remove the DisplayLink software altogether?
mgwin is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
lag, mac m1, monterey

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 11:12 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions, Inc.